İklim Değişikliği ve Türkiye – Cemiyette Muhabbet Günleri

Of Hayrat Dernek merkezindeki her hafta salı günleri yapmakta olduğumuz cemiyette muhabbet günleri etkinliğimizin bu haftaki konuğu Ensitütü Müdürü Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU oldu.

Bu haftaki Sponsorumuz İş Adamı Mustafa TÜRK

Karadeniz mutfağının eşsiz lezzetleri ile başlayan etkinliğimizde arpa çorbası, kuru fasulye, pilav, mısır ekmeği, yoğurt ve sütlaç menüsüyle aşçımız bizi memlekete götürdü.

Yemek ziyafetinden sonra Dernek Yönetim kurulu üyemiz Selin Hacıkerimoğlu‘nun sunumuyla başlayan gecemizde Dernek Başkanımız Emrullah TELLİOĞLU yaptığı açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Kadıoğlu, iklim değişikliği ve Türkiye sunumuna başladı. Konuşmasına Dünyayı daha çetin iklim koşullarının beklediğini işaret ederek başlayan Kadıoğlu, önümüzdeki yıllarda Dünya’nın daha fazla ısınacağına ve bunların doğuracağı sonuçlara önlem alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca Kadıoğlu, Dünyadaki sıcaklık artışlarının iklim değişikliğinin yanında birçok ölüme neden olacağını, su kıtlığına yol açacağını, ülkelerde göç dalgalarının başlayacağına ve buna bağlı olarak Türkiye’de dahil Avrupa ülkelerinin demografik yapılarının değişeceğine değindi.

Prof. Dr. Kadıoğlu konuşmasının devamında diğer bir önemli konu olan iklim değişikliği sonuçlarına alınması gereken önlemlerden bahsetti. Kadıoğlu, Türkiye ve diğer Dünya ülkeleriyle alınan önlemleri karşılaştırdığında Türkiye’nin aldığı önlemleri çok yetersiz olarak değerlendirdi ve özellikle Türkiye’de su kıtlığına karşı pek önlem alınmadığını, yağmur suyu depolama projelerinin hayata geçirilmediğini, bilinçsiz tarım yapılarak fazla su tüketilmesinin önüne geçilmediğini eleştirdi. Bunun yanında konuşmasında günümüzde her alınmayan tedbirin sonucunda oluşan mağduriyetin iklim değişikliğine bağlanmasına sitem etti. Bu duruma örnek olarak, eski zamanlarda dere yataklarının yakınlarına kurulan binaların subasman kotu yapılarak inşa edilip olası taşmalara önlem alınmasını ama artık günümüzde bu şekilde yapılmamasını gösterdi. Su kıtlığının da şu an için sadece iklim değişikliğine bağlanmamasına değinen Kadıoğlu, su kıtlığının nedenleri arasında çevre tahribatı, su stresi, çölleşme gibi nedenlere de bağladı.

Konuşmasının sonunda bulunduğumuz durumu özetleyen Kadıoğlu, bizlerinde alabileceğimiz önlemleri sıralayarak konuşmasını sonlandırdı. Konuşmasının bitiminde Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na derneğimiz tarafından plaket takdim edildi.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Kimdir?

Mikdat Kadıoğlu, Türk meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörüdür. 1961 yılında Maçka, Trabzon’da doğmuştur. İstanbul İnşaat Teknik Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesi almıştır. ABD’nin Missouri-Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora derecelerini tamamlamıştır. Mikdat Kadıoğlu, Türkçe ve İngilizce yayınları olan bir bilim insanıdır. Atmosfer Bilimleri ve Afet Yönetimi konularında çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul Valiliği Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde (İstanbul AFAD) ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkan danışmanlıkları yapmıştır.

Şu an İTÜ Meteoroloji Mühendisliği ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyeliği ile birlikte İstanbul Valiliği Afet ve Acil Durum Yönetimi Danışmanlığı görevine devam ediyor.

Benzer Haberler